Hektisk vår närmar sig slutet

Det har varit hektiskt för One Man Show under april och maj — glädjande nog men ibland frustrerande. Jag gillar att ha mycket att göra, förutsatt att jag har möjlighet att göra det så bra jag vill. Några gånger under våren har jag känt att jag inte har kunnat det, eftersom olika uppdrag förändrats med resultat att de hamnar parallellt. Har jag avsatt fem dagar till ett kreativt jobb, blir det ibland irriterande att behöva blanda in ytterligare två eller tre jobb samma dagar.

Så även om resultatet i slutänden har blivit bra, inser jag att jag måste bli bättre på att ta höjd och marginaler i schemaläggningen. Något jag har börjat med nu.

Här är några av de saker jag gjort sedan slutet av mars.

Personaltidningar för Reitan Servicehandel
Jag har tillsammans med Karin Samuelsson på Nirak Design skickat ytterligare ett nummer av Pressbyråns respektive 7-Elevens personaltidningar till tryck. En lite råddigare produktion gav ett bättre resultat, tycker jag.
Personaltidningarna görs som affischer i A2-format – ett smidigt format som gör det underbart enkelt att jämföra olika utgåvor. En dag kommer jag att visa exempel här i bloggen, men inte idag :)

Kundtidning för Prinfo Communications
Jag har tidigare berättat om mitt jobb med Prinfos hemsida, prinfo.se. Men jag jobbar också med deras kundtidning, Communications Ett kul uppdrag för en kund som inte tvekar att ta i för att lyckas.
För denna utgåva fick jag intervjua bland annat Mikael von Ekensteen på Swedma och Christopher Engman på Vendemore – två riktigt intressanta intervjuer på temat direkreklam och försäljning. En av Mikaels mest tankeväckande citat handlar om att allting idag drabbas av direkt-logiken. Tack vare ny teknik, främst mobiler, blir möjligheten att återkoppla till avsändaren möjlig i alla kanaler. Mycket intressant, och något jag hoppas att Mikael ska prata mer om i ett annat uppdrag – CAP&Design Live om direktreklam.

CAP&Design Live x3
Jag har jobbat väldigt mycket med seminarierna för CAP&Design  under denna period. Det har varit de vanliga seminarierna, som CAP&Design Live Grafisk design som vi höll den 25 respektive 26 maj i Stockholm och Göteborg, det har varit en special, CAP&Design Live Inhouse, som hålls i september men redan går att anmäla sig till. Utöver det är det just direktreklam-seminariet som kommer i september det också, 27+28 närmare bestämt, där jag ännu bara satt ihop ett programförslag och kontaktat potentiella talare.

De olika seminarierna:
CAP&Design Live Grafisk design med Åke Brattberg (Burt, Inclosure), Emma Eriksson (Le Bureau) och nystartade Le Motion (Alex Pacheco, Majid Modir, Mikael Jacobsson). Bra med folk i Stockholm, som vanligt i Göteborg. Seminarierna fick genomgående cirka 3,6 av 5 i betyg. En vanlig kritik tyvärr gällde att talarna inte riktigt höll sig till det som utlovats i presentationen i förväg. Det är en förbaskat svår grej, det där, eftersom vi inte använder talare från någon talarförmedling utan ofta ganska ovana talare som istället är specialister inom sitt område. Att några månader före seminariet säga exakt vad ens föredrag ska handla om är för många svårt – samtidigt som konkreta presentationer av innehållet ökar intresset för att komma.
Detta är något jag behöver jobba mer med att få ihop. Antingen innebär det att jag måste jobba mer med talarna i förväg, eller så får vi minska konkretionen i presentationerna.
Jag var dock mycket nöjd med talarlistan, och trots allt fick alla talare varmt beröm både på plats och i utvärderingen. Så jag hoppas att de flesta var nöjda.

CAP&Design Live Inhouse: Detta är en nyhet, CAP&Design ordnar ett specialseminarium riktat till inhouse-kreatörer. Istället för halvdag blir det heldag och endast i Stockholm. Seminariet har inneburit väldigt mycket jobb för min del hittills, men det har också gett resultat: talarlistan är sjukt bra, tycker jag, och den är inte alls relevant bara för inhouse-folk.
Bland talarna finns marknadscheferna Anna Nilheimer (Telge) och Lars-Johan Strandh (Stadium), men också serieentreprenören Ted Valentin, copywritern Magnus Jakobsson, pr-konsulten Brit Stakston och varumärkeskonsulten Eric Lindeswärd. Ämnena de kommer att tala om har en röd tråd men skiftar ändå brett – från ren kommunikation och strategi till metod och entreprenöriell energi.
Jag tror att det kommer att bli fantastiskt, och är extremt nöjd med talarlistan. Fullsatt lär det bli – vi tar bara in 180 personer normalt, och jag är rätt säker på att de kommer att vara uppbokade före semestern.

Föredrag för DR-akademin
Jag har också själv hållit föredrag, i Postens regi. Det var DR-akademin som hade frukostseminarier i Malmö och Göteborg. Jag pratade om kreativitet, Tomas Dalström om hjärnan och skrivande.
Eftersom kreativitet inte är ett ämne jag brukar prata om, blev det väldigt mycket jobb med att få samman föredraget, på 30 minuters talartid dessutom. Men det gick till sist, även om jag sannolikt puttade Postens Carin Ivrell nära gränsen för sammanbrott på vägen med en seen lämning av talarpresentation.

Utbildningar för Batteri kommunikation
Jag undervisar ju löpande och återkommande för Batteri kommunikation. Under våren höll jag distanskursen Professionell webbkommunikatör, 35 kursbrev på 7 veckor. Samt diplomeringen efter det. I år var det en salig blandning bland deltagarna, någon egenföretagare, en bibliotekarie, Svenska spel och Hyresgästföreningen.
Det är otroligt kul att se hur olika personer tacklar kursbreven och övningar.  Som alltid är det också väldigt lärorikt att undervisa. Många gånger blir man lite stolt, som deltagaren som knep en ny tjänst som kommunikatör efter kursen eller detta mejl:

Dina synpunkter hjälpte mig att komma vidare.  Jag fick lättare för att finslipa på frågorna och det behövdes!  …
Är såå glad att jag bestämde mig för att köra kursen i vår. Tvekade länge eftersom det under samma period har varit en otroligt tuff tid på arbetet med deltagande i projekt och arbetsgrupper samtidigt som alla ordinarieuppgifter ska hinnas med…

Men, det har även varit kortare utbildningar i skrivande och den nya kursen Copy camp – en vitamininjektion för yrkesverksamma skribenter.
Ett roligt öde från en av skrivkurserna (Skriv läsvärda texter) är Johan som jobbar på ett företag i Västsverige. Hans talang var tydlig redan på kursen, och sedan dess har han gått från en tjänst som säljare till kommunikationsansvarig. En otroligt kul utveckling där jag, enligt Johan själv, hade en liten del i och med att jag helt enkelt berömde hans talang. Ibland räcker det med lite för väldigt mycket :)

Well, det var lite om mina senaste två månader. Vilka, tyvärr, lämnat bloggen och en del annat utan någon som helst aktivitet, tyvärr. Men nu … :)